Avaimesi tavaroiden ja talouden tasapainoon
Tykkäsitkö? Kerro se muillekin!
Kuinka voit hyödyntää minimalistien toimivimmat keinot tavaroidesi karsimisessa?
Minimalismi on ollut pinnalla jo pidemmän aikaa. Jos ennen ylellisyyttä oli mahdollisuus hankkia paljon tavaraa, nykypäivän yltäkylläisyydessä minimalismista on tullut luksusta. Minimalismissa ei ole kyse pelkästään tavaramäärän minimoimisesta, vaan se on pikemminkin elämäntapa. Minimalisti keskittyy merkitykselliseen.
Tavaroiden karsiminen on toki yksi keskeinen osa minimalismia, ja se voi tuoda selkeyttä niin kotiin kuin mieleenkin. Kun luovut tarpeettomasta, vapautat sekä fyysistä että henkistä tilaa ja voit keskittyä paremmin siihen, mikä sinulle on oleellista ja tärkeää.
Moni meistä saattaa kuitenkin kokea, että minimalismi on jotakin liian äärimmäistä ja ehdotonta, eikä sovi omaan elämäntyyliin. Minimalistisessa ajattelussa on kuitenkin paljon sellaista hyvää ja harkinnanarvoista, jota jokainen kodin tavaroita läpikäyvä voi mainiosti hyödyntää. Poimi siis rusinat pullasta, valitse seuraavista keinoista itsellesi sopivimmat ja toteuta!
Pohdi, mihin todella haluat ainoan ja rajallisen elämäsi käyttää. Säilytä sellaiset esineet, jotka ovat oikeasti olennaisia, tärkeitä ja tarpeellisia arvojesi mukaisessa elämässä. Luovu niistä, jotka ovat hidasteena, tiellä tai haittana toivomallesi elämäntyylille.
Luovu asioista, jotka koet aidosti turhiksi ja aikaavieviksi, ja joista ei ole iloa ja hyötyä. Itse esimerkiksi luovuin päiväpeitteestä, koska petasin sängyn lähinnä viikonloppuisin, jos silloinkaan, ja yleensä päiväpeite oli lähinnä tiellä lattialla lojuessaan. Hankin valkoiset lakanat, jotka saavat arkena olla miten ovat, ja vieraiden tullessa petaan ne siististi.
Ai niin, luovuin myös mankelista ja mankeloinnista! Selvästikin nukkumisjärjestelyt ovat minulle olleet asia, jossa olen halunnut päästä helpommalla ja keskittyä olennaiseen - hyviin yöuniin.
Kun käyt läpi tavaroitasi ja pyrit karsimaan tavaramäärääsi pienemmäksi, kysy itseltäsi seuraavat kysymykset:
Onko esine käytössä?
Onko esineelle varmasti käyttöä tulevaisuudessa?
Onko esineellä sellaista merkittävää tunnearvoa, että sen säilyttäminen on ehdottaman tärkeää?
Jos vastaus kaikkiin kysymyksiin on ei, voit luopua esineestä.
Suosi monikäyttöisiä esineitä ja keksi jo olemassa oleville esineillesi uusia käyttötarkoituksia. Esimerkiksi lautanen voi olla myös kansi. Et tarvitse erillisiä ruuansäilytysastioita, kun käytät lautasia ja kulhoja ruuan säilytykseen.
Jos tapanasi on tehdä eväät esimerkiksi töihin, varaa eväille oma astia. Jos pakastat ruokaa, varaa maltillinen määrä astioita ja huomioi niissäkin monikäyttöisyys esimerkiksi niin, että samat pakastusastiat sopivat niin marjojen kuin ylijäämäruuankin pakastamiseen ja eväiden säilyttämiseen.
Säilytä vain kohtuullinen, oikeasti tarvitsemasi määrä tavaraa. Esimerkiksi lakanoita on takuulla riittävästi, kun varaat kolmet lakanat henkilöä kohden: yhdet ovat käytössä, yhdet pesussa ja yhdet varalla. Jos pystyt pesemään ja kuivattamaan lakanat yhden päivän aikana, kahdetkin riittävät - yhdet käyttöön ja yhdet varalle.
Vanhoja, käyttökelpoisia lakanoita ei tämän vuoksi toki tarvitse heittää roskiin, vaan lahjoita ylimääräiset pois tai käytä loppuun itse, äläkä hanki uusia ennen kuin todella tarvitset.
Hanki tavaroita, joita voi käyttää monipuolisesti eri asioihin. Esimerkiksi liikunnallisella ihmisellä saattaa olla yksi kevyt ja yksi lämmin sadetakki juoksuun, toiset vastaavat pyöräilyyn, yksi sadetakki ulkoiluun ja sitten vielä sadetakki arkikäyttöön. Siis kuusi takkia pelkästään sadekeleille. Päälle sitten kaikki muut mahdolliset kelit, liikuntalajit ja asukokonaisuudet. Pohdi, voisiko yhdellä monipuolisella ja laadukkaalla takilla pärjätä monenlaisissa tilanteissa?
Kun hankit jotakin uutta, varmista, että se sopii ja toimii vanhojen tavaroidesi kanssa. Tämä pätee erityisesti vaatteiden kohdalla. Jos vaate ei sovi lainkaan vanhojen vaatteidesi kanssa, se uhkaa jäädä vaille käyttöä tai edellyttää uusien vaatehankintojen tekemistä.
Mainio keino testata minimalistista elämäntyyliä rajoitetun ajan luopumatta kaikesta on reissaaminen. Kun seuraavan kerran matkustat jonnekin, pyri miettimään etukäteen, mitä todella tarvitset matkalla. Huomioi esimerkiksi mukaan otettavien vaatteiden monipuolisuus ja yhdisteltävyys. Saatat huomata, että pärjäät yllättävän vähällä ja kotiin palattuasi saat lisäintoa tavaroiden karsimiseen!
Minimalistinen ajattelu voi olla toisinaan avuksi nykypäivän yltäkylläisyydessä, vaikkei varsinaisesti minimalistiksi tunnustautuisikaan. Esimerkiksi esineen monikäyttöisyys, monipuolisuus ja yhdisteltävyys ovat hyviä kriteerejä, kun pohdit jotakin uutta hankintaa.
Kannattaa myös muistaa, että minimalismi ei ole kilpailu siitä, kuka omistaa vähiten, vaan kyse on omannäköisen ja merkityksellisen elämän rakentamisesta.
Tarpeettomasta luopuminen on tärkeä askel kohti tätä tavoitetta. Kun luovut tarpeettomasta, saat enemmän aikaa ja energiaa sille, mikä sinulle on tärkeää ja mihin haluat elämässäsi keskittyä.
Tykkäsitkö? Kerro se muillekin!
Haluatko tiedon uusista blogipostauksista suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeeni, niin saat linkit tuoreimpiin blogipostauksiin, tiedon tulevista kursseista, verkkokursseista ja tapahtumista sekä vinkkejä kodin järjestämiseen. Lisäksi saat kiitoksena tilauksesta kymmenen kohdan listan asioista, joista voit luopua heti sekä koontilomakkeen karsimishaasteeseen. Listan avulla pääset kodin järjestämisessä helposti ja nopeasti vauhtiin!
Järjestyksen avain
Ammattijärjestäjä Minna Metsälauha
info(at)jarjestyksenavain.fi
y-tunnus 3443860-9
Lähde mukaan karsimishaasteeseen
ja tilaa uutiskirjeeni!
Kiitoksena tilauksesta saat kymmenen kohdan listan asioista, joista voit luopua heti sekä karsimishaasteen koontilomakkeen. Listan avulla pääset kodin järjestämisessä helposti ja nopeasti vauhtiin! Lisäksi kuulet ensimmäisenä alkavista kursseista ja verkkokursseista sekä saat silloin tällöin minulta vinkkejä kodin järjestämiseen liittyen. Ollaan yhteyksissä!