Avaimesi tavaroiden ja talouden tasapainoon
Tykkäsitkö? Kerro se muillekin!
Pienen tilan säilytysratkaisut aiheuttavat päänvaivaa monelle. Me suomalaiset asumme verrattain ahtaasti. Uusien asuntojen keskikoot ovat pienentyneet, ja säilytystilaa saattaa asunnoissa olla hyvin niukasti. Säilytettävän tavaran määrä ei kuitenkaan ole vähentynyt - pikemminkin päin vastoin.
Pieni tila asettaa haasteita tavaroiden säilyttämiselle, järjestyksen ylläpidolle ja sen myötä arjen toimivuudelle. Järkevästi mitoitetuilla ja harkituilla ratkaisuilla pienestä tilasta voi kuitenkin saada toimivan, jolloin arki sujuvoituu huomattavasti. Tässä blogikirjoituksessa käsittelen helppoja ja käytännöllisiä vinkkejä, joiden avulla saat pienenkin tilan toimivaksi.
Ennen kuin alat pohtia säilytysratkaisuja, arvioi, mitä tavaroita oikeasti tarvitset. Tarpeettoman tavaran säilyttäminen tulee kalliiksi ja tekee kodistasi epäviihtyisän. Aloita siis karsimalla tarpeeton. Käy läpi tila kerrallaan, lajittele tavarat säilytettäviin, lahjoitettaviin ja pois heitettäviin. Näin näet, kuinka paljon tavaraa on todella tarpeen säilyttää.
Tavaroiden läpikäymiseen ja karsimiseen kannattaa panostaa, sillä maltillisen ja hallittavan tavaramäärän säilyttäminen on huomattavasti helpompaa. Usein käy myös niin, että kun tarpeeton on karsittu pois, uusia säilytysjärjestelmiä ei ole edes tarpeen hankkia. Muista myös ottaa tavaksi käydä tavaroita läpi säännöllisesti esimerkiksi vuodenaikojen vaihtuessa.
Tyypillisellä järjestelykäynnillä asiakas tuskailee toimimattoman tilan kanssa, jossa tavaroita on alkanut kasaantua lattialle, sillä täysissä kaapeissa ei ole niille enää tilaa. Usein asiakas kaipaa vinkkejä uusien säilytysratkaisujen hankkimiseen. Kun tavarat on käyty läpi ja tarpeettomat karsittu pois, olemmekin saaneet tarpeelliset hyvin mahtumaan jo olemassa oleviin kaappeihin, eikä uusille säilytysjärjestelmille lopulta ollutkaan tarvetta. Panosta siis karsimiseen - pääset lopulta paljon helpommalla!
Eteisen ja keittiö säilytysratkaisujen toimivuus on usein arjen sujuvuuden kannalta olennaisinta. Tavaroiden paikalleen laittaminen ja esille ottaminen pitää olla helppoa ja nopeaa, jotta järjestys toimii ja sitä on vaivatonta pitää yllä.
Suosin itse ahtaassa ja pienessä eteistilassa esimerkiksi s-koukkuja, seinänaulakoita ja kapeita kenkäkaappeja.
S-koukun avulla voit ripustaa reput, laukut ja takit helposti ja nopeasti kaapinoveen tai rekkitankoon. Näin ne saa pois lattioilta ja kulkuväyliltä, mutta kuitenkin helposti saataville.
Seinänaulakoiden avulla voit hyödyntää tehokkaasti seinäpinta-alaa. Ne eivät vie paljoa tilaa syvyyssuunnassa, joten ne sopivat erinomaisesti kapeaankin tilaan.
Lapsiperheessä kannattaa ottaa huomioon seinänaulakoiden kiinnityskorkeus. Kun asennat naulakon lasten ulottuvuuskorkeudelle, he yltävät ripustamaan vaatteensa ja reppunsa itse, eivätkä ne jää lattialle lojumaan.
Kenkäkaapit soveltuvat myös mainosti ahtaaseen tilaan, sillä ne eivät yleensä ole kovin syviä. Kenkäkaapit soveltuvat hyvin muidenkin kuin kenkien säilytykseen. Eteisessä ne toimivat kauppakassien, asusteiden ja vaikkapa lemmikkitarvikkeiden säilytykseen. Keittiössä niitä voi hyödyntää roskien lajitteluun, jos varsinainen jätekaappi on liian ahdas. Työhuoneessa voit käyttää kenkäkaappeja papereiden ja toimistotarvikkeiden säilytykseen. Lastenhuoneessa voit säilyttää niissä leluja ja pelejä.
Olohuone ja makuuhuone - maksimoi säilytystilat
Pienissä huoneissa on tärkeää käyttää tilat mahdollisimman tehokkaasti. Ota käyttöön hukkatila esimerkiksi sängyn alta ja kaappien päältä.
Sängynaluslaatikoissa voit säilyttää harvemmin tarvittavia tavaroita. Pyörällisissä laatikoissa tavaroiden esille ottaminen käy helposti ja kansi suojaa tavaroita pölyltä.
Kaappien päälle voit myös sijoittaa harvemmin käytettyjä tavaroita siisteihin laatikoihin pölyltä suojaan. Laatikoiden sisältö kannattaa merkitä selkeästi, jotta tiedät mitä niissä on.
Sijoita usein käyttämäsi vaatteet ja tavarat eteen ja ulottuvuuskorkeudelle ja harvoin käytettävät taakse ja ylös. Jätä hyllyille ja kaapeille hiukan väljyyttä, jotta vaatteiden ja tavaroiden esille ottaminen ja paikalleen laittaminen sujuu helposti.
Kokeile standardisyvyisten 60 senttimetriä syvien kaappien sijaan 30-40 senttimetriä syviä kalusteita. Niiden avulla saat ahtaaseen tilaan kaivattua kaappitilaa tehokkaasti, eikä kaappien takaosaan pääse kasaantumaan tarpeetonta tavaraa, kuten syvien kaappien kohdalla helposti käy.
Olohuoneessa kannattaa suosia monitoimisia huonekaluja, kuten arkkupöytiä tai raheja, joissa on myös säilytystilaa. Hyödynnä seinäpinta-ala tehokkaasti suosimalla kattoon asti ulottuvia hyllyjä ja kaappeja. Liioitella ei kuitenkaan kannata: Järjestä säilytystilaa sen verran kuin on oikeasti tarve.
Lopuksi - toimivat säilytysratkaisut ovat toimivan arjen avain
Pienen tilan säilytysratkaisut voivat muuttaa kotisi toimivammaksi ja viihtyisämmäksi. Karsiminen, järjestäminen ja hukkatilan hyödyntäminen ovat avainasemassa tilan tehokkaassa käytössä. Aloita pienestä - ota vinkit hyötykäyttöön ja järjestä yksi tila kerrallaan.
Lisälukemista karsimisen ja järjestämisen tueksi:
Tykkäsitkö? Kerro se muillekin!
Haluatko tiedon uusista blogipostauksista suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeeni, niin saat linkit tuoreimpiin blogipostauksiin, tiedon tulevista kursseista, verkkokursseista ja tapahtumista sekä vinkkejä kodin järjestämiseen. Lisäksi saat kiitoksena tilauksesta kymmenen kohdan listan asioista, joista voit luopua heti sekä koontilomakkeen karsimishaasteeseen. Listan avulla pääset kodin järjestämisessä helposti ja nopeasti vauhtiin!
Järjestyksen avain
Ammattijärjestäjä Minna Metsälauha
info(at)jarjestyksenavain.fi
y-tunnus 3443860-9
Lähde mukaan karsimishaasteeseen
ja tilaa uutiskirjeeni!
Kiitoksena tilauksesta saat kymmenen kohdan listan asioista, joista voit luopua heti sekä karsimishaasteen koontilomakkeen. Listan avulla pääset kodin järjestämisessä helposti ja nopeasti vauhtiin! Lisäksi kuulet ensimmäisenä alkavista kursseista ja verkkokursseista sekä saat silloin tällöin minulta vinkkejä kodin järjestämiseen liittyen. Ollaan yhteyksissä!