Avaimesi tavaroiden ja talouden tasapainoon
Tykkäsitkö? Kerro se muillekin!
Ensi lauantaina vietetään Pyhäinpäivää, jolloin pysähdymme muistelemaan edesmenneitä rakkaitamme. Kuljetamme muistoja heistä mielessämme, mutta moni meistä vaalii muistoja myös tavaroina. Toisinaan näitä tunnepitoisia muistoesineitä tai suvun aarteita kertyy ongelmaksi asti.
Jotkut tunnepitoiset tavarat liittyvät oman elämämme tärkeisiin tapahtumiin. Toiset taas ovat jonkun toisen rakkaudella vaalimia tavaroita, jotka siirtyvät esimerkiksi suvussa sukupolvelta toiselle. Joistakin esineistä emme luopuisi mistään hinnasta, joitakin puolestaan säilytämme lähinnä velvollisuudesta.
Toisinaan tunnepitoiset tavarat tulevat eteemme jonkin merkittävän ja joskus surullisenkin elämäntapahtuman yhteydessä. Läheisen kuollessa joudumme ottamaan kantaa hänen tavaroihinsa. Ne täytyy käydä läpi, vaikka surun keskellä ajatuksemme olisivat aivan muualla. Erotessa yhteiset tavarat on jaettava sinun ja minun tavaroihin. Vaikeassa elämäntilanteessa tunnepitoiset tavarat on helppo työntää kaapin perälle parempia aikoja ja voimavaroja odottamaan.
Tunnepitoisiin tavaroihin liittyy iloa, surua, onnea, ylpeyttä, kaipuuta ja kaikki mahdollinen tunteiden kirjo. Tunnepitoiset tavarat ovatkin tavararyhmistä hankalin karsittava. Niihin kannattaa tarttua vasta, kun kodin helpommat tavararyhmät, kuten vaatteet, astiat ja kodintavarat on käyty läpi.
Ota käyttöön!
Kaunis koru, lapsuuden lempilelu, lapsen piirustus, ystävän maalaama kortti, perintöastiasto? Jos olet tähän asti vaalinut rakkaita esineitäsi kaappien kätköissä, ota ne rohkeasti käyttöön!
Arki muuttuu juhlaksi ja tärkeät muistot kulkevat päivittäin matkassa, kun katat arkena illallispöytään perintöastiat ja otat isoäidin lahjoittaman kaulakorun käyttöön tai kehystät lapsen parhaan piirustuksen seinälle.
Kuvaa muistot talteen
Toisinaan tunnepitoisesta esineestä luopuminen onnistuu helpommin, kun talletat kuvan siitä muistoksi. Esimerkiksi lapsen piirustuksista tai vauvan vaatteista voi ottaa muistoksi kuvat, teettää niistä albumin ja luopua niistä sitten. Muisto säilyy kuvana, eikä konkreettista esinettä enää tarvita.
Pidä muisteluhetki
Pysähdy rauhassa läpikäytävien esineiden äärelle. Anna niihin liittyvien muistojen tulla ja ota muistelulle aikaa. Jos mahdollista, tee tämä yhdessä ystävän tai läheisen kanssa. Jutelkaa muistoista yhdessä, iloitkaa, surkaa ja antakaa tunteille ja muistoille tilaa. Kun sopivalta tuntuu, valitse tärkeimmät, säilytettävät tavarat ja luovu lopuista.
Etsi uusi, rakastava koti
Onko jokin tavara käynyt sinulle tarpeettomaksi, mutta tunnearvon vuoksi siitä luopuminen tuntuu vaikealta? Ehkäpä sille löytyisi uusi, yhtä rakastava koti, jossa tavaralle olisi vielä käyttöä? Voit pohtia, voisiko joku läheisesi tarvita esinettä tai voisiko sille lahjoittamalla tai myymällä löytyä uusi omistaja. Tavaran mukana voit välittää uudelle omistajalle myös esineen tarinan.
Anna ajoissa seuraavalle
Jos sinulla on tallessa suvun aarteita tai sellaisia esineitä, joiden toivoisit säilyvän suvussa, luovuta esineet ajoissa uudelle omistajapolvelle. Muista kertoa samalla myös esineiden tarinat, jotta uudetkin omistajat ymmärtävät niiden merkityksen. Voit myös kirjoittaa tärkeimpien esineiden tarinat muistiin, jos et halua luopua esineistä vielä.
Luovuta, lahjoita, myy
Ehkäpä säilytät esineitä, joilla on tunnearvoa muille, mutta ei erityisesti sinulle? Pelkän velvollisuuden takia tavaraa ei tarvitse säilyttää. Jos kyseessä on esimerkiksi suvun esineet, voit kysyä, jos joku muu haluaisi ottaa esineet haltuunsa. Ehkä voit myös karsia niiden määrää vähemmäksi ja pitää vain keskeisimmät. Onko esineiden joukossa jotakin kulttuurihistoriallisesti merkittävää, jonka voisi lahjoittaa esimerkiksi museoon? Jos esineillä ei ole sinulle käyttöä tai arvoa, eikä kukaan muu niitä halua, voit luopua niistä.
Säilytä fiksusti
Nyt olet käynyt tunnepitoiset esineesi läpi ja luopunut niistä, joita et enää halua säilyttää. Olet ottanut tärkeimmät käyttöön tai laittanut kunniapaikalle esille. Hienoa! Järjestä sen jälkeen loput säilytettävät esimerkiksi valokuva-albumeihin tai muistolaatikkoon. Säilytä tärkeät muistoesineet fiksusti niin, että ne pysyvät kunnossa ja tiedät mistä ne löydät.
Vaali, käytä, arvosta
Tunnepitoisten tavaroiden kohdalla keskeistä on siis valikoida ne tärkeimmät ja ne, joista olet valmis luopumaan. Vaali, käytä ja arvosta niitä tärkeimpiä ja anna loppujen mennä. Muista myös, että tavara ei tuo takaisin edesmennyttä rakasta tai jo elettyä tärkeää hetkeä. Vaali siis muistoja tavaroiden sijaan ja säästä vain kaikista tärkeimmät tavarat.
Tykkäsitkö? Kerro se muillekin!
Haluatko tiedon uusista blogipostauksista suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeeni, niin saat linkit tuoreimpiin blogipostauksiin, tiedon tulevista kursseista, verkkokursseista ja tapahtumista sekä vinkkejä kodin järjestämiseen. Lisäksi saat kiitoksena tilauksesta kymmenen kohdan listan asioista, joista voit luopua heti sekä koontilomakkeen karsimishaasteeseen. Listan avulla pääset kodin järjestämisessä helposti ja nopeasti vauhtiin!
Järjestyksen avain
Ammattijärjestäjä Minna Metsälauha
info(at)jarjestyksenavain.fi
y-tunnus 3443860-9
Lähde mukaan karsimishaasteeseen
ja tilaa uutiskirjeeni!
Kiitoksena tilauksesta saat kymmenen kohdan listan asioista, joista voit luopua heti sekä karsimishaasteen koontilomakkeen. Listan avulla pääset kodin järjestämisessä helposti ja nopeasti vauhtiin! Lisäksi kuulet ensimmäisenä alkavista kursseista ja verkkokursseista sekä saat silloin tällöin minulta vinkkejä kodin järjestämiseen liittyen. Ollaan yhteyksissä!