Tykkäsitkö? Kerro se muillekin!

Kuinka onnistua säästämään?

Kuinka onnistua säästämään?

5 yksinkertaista työkalua, joiden

avulla saat rahaa helposti säästöön

Rahaa tulee, rahaa menee ja ennen palkkapäivää taas tili tyhjillään? Kuluivatko tulosi tässäkin kuussa arkisiin menoihin? Eikö rahaa jäänyt lainkaan säästöön?


Usein suunnittelemme, että laitamme kuun lopussa säästöön sen, mikä pakollisista menoista ja arkimenoista jää yli. Rahat kuluvatkin sitten niihin pakollisiin menoihin ja kenties ylimääräisiin heräteostoksiinkin. Kuukaudesta toiseen käy niin, ettei sukan varteen jääkään mitään.


Tässä kohtaa kenties toteamme, että raha-asioiden hoitaminen onkin aina ollut heikkoutemme / sukuvika / kaikki maksaa liikaa / huonot ajat / ei vaan pysty / jotakin muuta ja jatkamme samalla kaavalla kuin ennenkin. Eikä rahaa edelleenkään jää säästöön.


Joskus saatamme myös ajatella, että käytettävissä olevat varamme ovat kerta kaikkiaan niin pienet, ettei suurien summien säästäminen mitenkään ole mahdollista. Satasen säästäminen kuukaudessa tuntuu täysin mahdottomalta, kun kauppareissullakin joutuu laskeskelemaan rahojaan. Tällöin kenties lykkäämme säästämisen haavetta jonnekin tulevaisuuteen sitten, kun rahaa on käytettävissä enemmän.


Säästämisyritysten epäonnistuminen saattaa siis johtua yksinkertaisesti siitä, että yritämme säästää jälkikäteen tai lykkäämme säästämistä tulevaisuuteen. Omia säästämistottumuksia kannattaakin hiukan tuulettaa ja kokeilla uudenlaisia tapoja säästää. Listaan tässä kirjoituksessa keinoja, joista minulle on ollut hyötyä.

1. Säästä ennakoiden

Siirrä säästötilille tai sijoituksiin rahaa heti palkkapäivänä pakollisten laskujen ja maksujen jälkeen. Varmista toki, että tilille jää rahaa ruokakuluihin ja muihin välttämättömiin menoihin. Yllättävien menojen varalta kannattaa myös olla puskurirahaa. Se kannattaa kuitenkin pitää erillisellä tilillä. Jos tapanasi on pitää käyttötilillä ylimääräistä rahaa varmuuden vuoksi, saatat mitoittaa menosi sen mukaan ja sortua esimerkiksi heräteostoksiin.

2. Automatisoi säästäminen

Aseta automaattinen kuukausittainen siirto säästötilille tai valitsemaasi sijoituskohteeseen. Näin rahaa säästyy säännöllisesti ilman, että sinun tarvitsee tehdä mitään.


Toinen keino automatisoida säästäminen on aktivoida verkkopankissa automaattinen säästötoiminto, kun maksat pankkikortilla. Esimerkiksi Osuuspankki tarjoaa Säästölipas-palvelua, jossa voit itse määrittää pankkikorttia käytettäessä säästöön siirtyvän summan.

3. Muuta ylimääräiset tulot säästöiksi

Perusta säästötili, jolle ohjaat esimerkiksi kaikki tarpeettomien tavaroiden myynneistä saadut rahat, veronpalautukset, bonukset ja muut ylimääräiset tulot. Kun maksat arkimenosi säännöllisillä tuloilla ja laitat ylimääräiset tulot säästöön, säästäminen ei kiristä arkibudjettiasi. Ja ajan mittaan pienistäkin puroista kertyy mukava summa!

4. Ota käyttöön säästöpossu

Jos käytät käteistä, laita eteiseen purkki tai säästöpossu. Kun tulet kotiin, tyhjennä kukkarostasi kolikot purkkiin. Kun purkki täyttyy, vie rahat talletusautomaattiin ja talleta säästötilillesi.

5. Puolita ja säästä

Elämä ei kuitenkaan toivottavasti ole pelkkää säästämistä ja pennin venyttämistä. Hemmottelukin kuuluu välillä asiaan! Kun seuraavan kerran hemmottelet itseäsi jollakin ylimääräisellä, puolita meno ja laita säästynyt summa säästöön. Ota esimerkiksi kahvilassa erikoiskahvin ja kakkupalan sijaan haudutettu tee ja pieni herkku ja siirrä säästynyt rahasumma säästötilillesi. Tai osta kauppareissulla normaalihintaisen sijaan edullinen hävikkituote ja laita hintojen erotus säästöön. Näin saat hillittyä menojasi ja kerrytettyä säästöjä, mutta elämääsi mahtuu myös nautintoja.

Aloittaminen kannattaa

Paras hetki aloittaa säästäminen on heti. Aloita nyt ja etsi itsellesi sopivia tapoja saada edes pieniä summia säästöön. Pienistä summista kasvaa ajan myötä suurempia, ja summan karttuminen motivoi sinua jatkamaan edelleen. Jos tuntuu, että raha-asiasi ovat solmussa, eikä säästäminen sen vuoksi onnistu, kannattaa aluksi panostaa oman talouden tasapainottamiseen. Aiemmassa blogipostauksessani kerron vinkkejä siihen.

Tykkäsitkö? Kerro se muillekin!

Haluatko tiedon uusista blogipostauksista suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeeni, niin saat linkit tuoreimpiin blogipostauksiin, tiedon tulevista kursseista, verkkokursseista ja tapahtumista sekä vinkkejä kodin järjestämiseen. Lisäksi saat kiitoksena tilauksesta kymmenen kohdan listan asioista, joista voit luopua heti sekä koontilomakkeen karsimishaasteeseen. Listan avulla pääset kodin järjestämisessä helposti ja nopeasti vauhtiin!


Järjestyksen avain

Ammattijärjestäjä Minna Metsälauha

info(at)jarjestyksenavain.fi

y-tunnus 3443860-9

Lähde mukaan karsimishaasteeseen

ja tilaa uutiskirjeeni!

Kiitoksena tilauksesta saat kymmenen kohdan listan asioista, joista voit luopua heti sekä karsimishaasteen koontilomakkeen. Listan avulla pääset kodin järjestämisessä helposti ja nopeasti vauhtiin! Lisäksi kuulet ensimmäisenä alkavista kursseista ja verkkokursseista sekä saat silloin tällöin minulta vinkkejä kodin järjestämiseen liittyen. Ollaan yhteyksissä!