Avaimesi tavaroiden ja talouden tasapainoon
Tykkäsitkö? Kerro se muillekin!
Moni ammattijärjestäjäpalvelun tilaamista harkitseva pohtii päätöstään perusteellisesti. Vieraan ihmisen kutsuminen omaan kotiin saattaa tuntua jännittävältä, jopa hävettävältä. Ammattijärjestäjän palvelutkaan eivät välttämättä ole entuudestaan tuttuja. Tässä blogikirjoituksessa kerron, mitä järjestelykäynnillä tapahtuu.
Jokainen koti ja jokainen asiakas on erilainen. Koulutettuna ammattijärjestäjänä otan aina huomioon kunkin asiakkaan yksilölliset tarpeet ja toiveet, ja niinpä järjestelykäynnin sisältö ja kulku riippuu aina tilanteesta ja asiakkaasta. Kuvaan tässä kirjoituksessa tavanomaista järjestelykäyntiä.
Ennen varsinaista järjestelykäyntiä pidetään alkukartoituskeskustelu. Alkukartoitus voidaan tehdä paikan päällä, puhelimitse tai etäyhteydellä. Keskustelu on rento ja vapaamuotoinen. Sitä ei tarvitse jännittää, eikä se sido vielä mihinkään.
Keskustelun tavoitteena on luoda käsitys lähtötilanteesta, selvittää asiakkaan toiveet ja tarpeet ja luoda niiden pohjalta tavoitteet ja etenemissuunnitelma. Keskustelun jälkeen voi rauhassa harkita palvelun tilaamista tai sopia järjestelykäynnin ajankohdan saman tien, jos päätös on selvä.
Ennen käyntiä: Kuinka järjestelykäyntiin voi valmistautua?
Ennen järjestelykäyntiä kannattaa syödä hyvin, jotta energiaa riittää. Taukoja varten on hyvä varata itselle sopivaa, helppoa ja nopeaa syötävää ja juotavaa. Etukäteen ei tarvitse eikä kannata siivota ja järjestellä. Minun on hyvä nähdä asiakkaan koti arkisessa asussaan, jotta voin parhaalla mahdollisella tavalla häntä auttaa.
Järjestelykäynnille kannattaa pukeutua mukaviin ja rentoihin vaatteisiin, joissa on hyvä liikkua ja järjestellä. Pahvilaatikoita, kestokasseja, jätesäkkejä yms. kannattaa ottaa esille tavaroiden pakkaamista varten, jos sellaisia kotoa löytyy.
Tärkeintä valmistautumisessa on kuitenkin ottaa rennosti. Ammattijärjestäjän tuloa ei tarvitse stressata, jännittää tai hävetä - hän on tavaroiden ja järjestämisen ammattilainen ja nähnyt monenlaisia koteja.
Järjestelykäynti: askel askeleelta kohti toimivampaa kotia
Järjestelykäynnin aluksi sovimme yhdessä asiakkaan kanssa kohteen, josta aloitamme. Tapanani on ottaa asiakkaan luvalla ennen ja jälkeen kuvat muistoksi käynnistä. Mahdollisimman lähelle järjestettävää kohdetta järjestetään laatikoita tai kasseja tavaroiden lajittelua varten.
Sitten päästäänkin hommiin! Kohteen tavarat lajitellaan poistettaviin ja säilytettäviin. Poistettavat lajitellaan suoraan pois heitettäviin, lahjoitettaviin ja myytäviin. Kun tavarat on käyty läpi, säilytettävät järjestetään paikalleen siten, että järjestys on toimiva ja helppo pitää yllä.
Lajitteluvaihe tehdään aina asiakkaan kanssa yhdessä. Asiakas tekee päätökset poistettavista ja säilytettävistä tavaroista. Minä autan tarvittaessa päätöksenteossa esittämällä kysymyksiä ja päätöksentekoa helpottavia ajatuksia. Ammattijärjestäjä ei koskaan pakota asiakasta luopumaan mistään hänelle tärkeästä!
Lajittelun jälkeen säilytettävät tavarat järjestetään paikalleen. Järjestelyvaihe voidaan tehdä yhdessä tai tarvittaessa teen sen itsenäisesti. Asiakas voi sillä välin siirtyä lajittelemaan seuraavan kohteen tavaroita tai pitää taukoa sitä tarvitessaan. Valitsen työtavan joustavasti tilanteen ja käytettävissä olevan ajan mukaan.
Tuon mukanani laatikoita tavaroiden lajittelua varten sekä paperisilppurin, tarrakirjoittimen, jätesäkkejä, roskapusseja, teippiä ym. tarvikkeita järjestämisen avuksi.
Minulla on järjestämiskäynneillä mukanani tarrakirjoitin säilytyslaatikoiden ja -korien selkeää merkitsemistä varten. Lisäksi mukanani on paperisilppuri, jolla tietosuojapapereiden hävittäminen sujuu helposti ja turvallisesti. Tuon aina myös merkkaustussin, teippiä, jätesäkkejä, roskapusseja ja muuta järjestämisessä tarvittavaa välineistöä.
Järjestelyn päätteeksi muualle kuuluvat tavarat viedään paikoilleen, roskat roskikseen ja lahjoitettavat ja myytävät tavarat merkitään selkeästi ja viedään sopivaan paikkaan odottamaan jatkokuljetusta. Jos asiakas on valinnut kuljetuspalvelun, toimitan lahjoitettavat tavarat käynnin päätteeksi kierrätyskeskukseen.
Järjestelykäynnin aikana pidän huolta kokonaisuuden sujuvasta etenemisestä ja aikataulusta. Pidämme tarvittaessa taukoja tai järjestämme menemään pitäen vain lyhyet juomatauot. Etenemme aina asiakkaan voimavarat ja energiataso huomioiden. Jos työskentelyssä on mukana muita perheenjäseniä, erityisesti lapsia, otan huomioon myös heidät ja osallistan järjestämiseen ikätasoisesti.
Käynnin aikana järjestetään niin monta kohdetta kuin ehditään. Käynnin päätteeksi annan vinkkejä ja ehdotuksia, miten järjestämisprojektia voi edistää itsenäisesti ennen seuraavaa käyntiä tai jatkaa omatoimisesti, jos käynti oli yksittäinen.
Ennen ja jälkeen -kuvat vaatekaapin järjestämisestä (julkaistu asiakkaan luvalla)
Järjestelykäynnin jälkeen
Käynnin päätteeksi otan luvallasi kuvan järjestelyn lopputuloksesta. Lisäksi annan vinkkejä järjestyksen ylläpitämiseen jatkossa. Sitten vain ihaillaan työn tuloksia! Tarvittaessa voidaan sopia jatkokäynti ja varata sille jo aika valmiiksi.
Käynnin päätteeksi toimitan lahjoitettavat tavarat kierrätyskeskukseen, jos asiakas on tilannut kuljetuspalvelun. Asiakas voi myös toimittaa lahjoitukset omatoimisesti valitsemaasi lahjoituskohteeseen tai tilata kuljetuksen sieltä. Jos asiakas on päättänyt myydä tavaraa, myyminen jää “kotitehtäväksi”. Käynnin aikana voin tarvittaessa opastaa sopivien myyntikanavien löytämisessä.
Käynnin jälkeen lähetän sähköpostitse ennen ja jälkeen kuvat päivän projektista. Lisäksi lähetän linkin palautelomakkeeseen sekä laskun käynnistä.
Ennen ja jälkeen -kuvat vierashuoneen järjestämisestä (julkaistu asiakkaan luvalla)
Kokemuksia ammattijärjestäjän palkkaamisesta
Monet pohtivat ammattijärjestäjän palkkaamista pitkään ja perusteellisesti. Jo järjestelyn aikana ja viimeistään käynnin lopuksi moni asiakas on kuitenkin todennut helpottuneena, että vihdoinkin tuli tehtyä ja että olisi pitänyt ottaa yhteyttä jo aiemmin. Kun koti on saatu järjestykseen, aikaa ja energiaa vapautuu muihin asioihin.
Moni on kokenut vapauttavaksi ja puhdistavaksi, kun pitkään läpi käymistä odottaneet tavarat ja selvittämistä odottanut epäjärjestys on saatu viimein pois päiväjärjestyksestä. Usealla järjestelykäynnillä on saatu selätettyä jokin arkea merkittävästi häiritsevä ongelma: Sänky on pelastettu tavarakasan alta takaisin nukkumakäyttöön, täyteen ahdettu vaatehuone järjestetty taas selkeäksi säilytystilaksi tai kodinhoitohuone saatu siistiksi ja toimivaksi.
Ammattijärjestäjä avuksi?
Jos sinulla on kotona tavaroiden, papereiden, ajankäytön tai talouden epäjärjestykseen liittyvä pulma, jota et omin voimin saa ratkaistua ja kaipaat henkilökohtaista apua, ole yhteydessä, niin selvitetään kuinka voin sinua auttaa. Voit tutustua palveluihini täällä ja yhteyden minuun saat helposti yhteydenottolomakkeen kautta.
Jos haluat järjestää kotiasi omatoimisesti, mutta kaipaat tukea, vinkkejä ja konkreettisia keinoja tavaroiden läpikäymisen ja järjestämisen tueksi, kodin järjestämisen verkkokurssi voisi olla juttusi! Verkkokursseihini voit tutustua täällä.
Tykkäsitkö? Kerro se muillekin!
Haluatko tiedon uusista blogipostauksista suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeeni, niin saat linkit tuoreimpiin blogipostauksiin, tiedon tulevista kursseista, verkkokursseista ja tapahtumista sekä vinkkejä kodin järjestämiseen. Lisäksi saat kiitoksena tilauksesta kymmenen kohdan listan asioista, joista voit luopua heti sekä koontilomakkeen karsimishaasteeseen. Listan avulla pääset kodin järjestämisessä helposti ja nopeasti vauhtiin!
Järjestyksen avain
Ammattijärjestäjä Minna Metsälauha
info(at)jarjestyksenavain.fi
y-tunnus 3443860-9
Lähde mukaan karsimishaasteeseen
ja tilaa uutiskirjeeni!
Kiitoksena tilauksesta saat kymmenen kohdan listan asioista, joista voit luopua heti sekä karsimishaasteen koontilomakkeen. Listan avulla pääset kodin järjestämisessä helposti ja nopeasti vauhtiin! Lisäksi kuulet ensimmäisenä alkavista kursseista ja verkkokursseista sekä saat silloin tällöin minulta vinkkejä kodin järjestämiseen liittyen. Ollaan yhteyksissä!